Asıl tehlike sosyal medyada gizli

Darbe girişiminde başarısız olanlar Gezi eylemlerinde olduğu gibi yeni bir kaosun peşinde. Sosyal medya üzerinden sahte hesap açıp algı operasyonlarına başlayanlar yalan yanlış bilgilerle sokağı karıştırmak istiyor...

Türkiye Gazetesi'nden Ömer Temur'un yazısı...

Türkiye 15 Temmuz gecesi büyük bir sınavı başarıyla verdi. Türk milleti darbeye karşı ülkesine ve demokrasisine sahip çıktı. Partilerden halka, medyadan iş dünyasına kadar herkes tek yürek oldu. Darbe gecesi TÜRKSAT, Türk Telekom ve TRT'nin ele geçirilmeye çalışılması bu süreçte iletişim kanallarının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu bir defa daha ortaya koydu. TÜRKSAT ve Türk Telekom'a silah zoruyla girerek uydu yayınlarını ve internetin kontrolünü ele geçirmeyi planlayanlar, TRT'den yayınladıkları korsan bildiriyle de milleti sindirmeye çalıştı. Darbe ile emellerine ulaşamayanlar şimdi de benzer operasyonu sosyal medya üzerinden yürütüyor. FETÖ üyeleri ve gizli darbe destekçileri, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Teşkilatı, Müsteşar Hakan Fidan adına açtıkları sahte hesaplarla sosyal ağlarda yalan yanlış bilgileri yayarak kaos ortamı oluşturmaya çalışıyorlar. Peki, sosyal medyadaki algı operasyonlarına karşı ne yapmak gerekiyor?


ZANLA HAREKET ETMEYİN

¥ Her şeyden önce İslam dininin zanla hareket edilmesini yasakladığını unutmayın. Eğer Facebook'tan yayınlanan bir fotoğraf ya da videodan şüpheleniyorsanız asla itibar etmeyin. Dinin gereği emin olmadığınız konuda ve insanlar hakkında hüküm vermekten kaçının.
¥ Paylaşımları kimin yaptığına bakın. Hangi kanallar üzerinden size kadar ulaştığını kontrol edin.
¥ İnsanlar yabancı kişilerin paylaşımına genelde mesafelidir. Eğer bu kişi arkadaşı ya da tanıdığı bir kimse ise daha hassas davranır. Ancak insanlar millî ve dinî duygularının zirveye çıktığı zamanlarda daha kırıcı olabiliyor. Sosyal medyada paylaşımda bulunurken ya da mesaj verirken listenizdeki kişilerin inanç ve düşüncelerine de saygı gösterin.
¥ Tepkilerinde aşırı ve aceleci olan insanlar her zaman kullanılmaya müsaittir. Aşırı tepki vermekten kaçının.
¥ Türkiye Gezi olaylarını da yaşamıştı. Sosyal medya üzerinden organize olup ağaç bahanesiyle sokaklara dökülenler Taksim'i adeta savaş alanına çevirmişti. Sosyal medya yanlış kullanıldığında ne kadar zararlı oluyorsa doğru kullanıldığında da o kadar faydalı olduğunu unutmayın.
¥ Google'un fotoğraf ile arama özelliği var. Eğer bir fotoğrafın yeni ya da geçmişte yaşanan bir olaya ait olduğunu Google'un bu özelliğini kullanarak öğrenebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken o fotoğrafı seçip Google'un sayfasına sürüklemek.
¥ Eğer bir paylaşımdan şüpheleniyorsanız internette araştırma yapın. Mutlaka ayak izine ulaşacaksınız. Sosyal medyada bir askerin kafasının kesildiğine dair iddia edilen görüntüler bunun en büyük delili.

RESMİ AÇIKLAMALAR DIŞINDAKİLERE İTİBAR ETMEYİN

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından halktan sokaklarda kalınması isteniyor. Böyle durumlarda resmî açıklamalar dışındakilere itibar etmeyin. Bu konuda özellikle dikkatli olmasını isteyen İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sosyal medya üzerinden yapılan bazı yayınlarda, vatandaşların arasında ayrımcılığa yol açabilecek mesajlar verildiği belirtildi. Bu ve benzeri paylaşımların provokatif amaçlı ve gerçek dışı olduğu kaydedilen açıklamada, "Toplumumuzda fesat çıkartmaya ve halkımızı ayrıştırmaya yönelik bu tür paylaşımlara itibar edilmemesini önemle istirham ediyoruz" denildi.

"DARBEDE ADINIZ GEÇİYOR" DİYEREK DOLANDIRIYORLAR

Dolandırıcılar Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi fırsata çevirmek için hareket geçti.
Telefon ve sosyal medya üzerinden vatandaşlarla temasa geçen dolandırıcılar “Adınız darbe soruşturmasında geçiyor” diyerek para talep ediyor. Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişimi dolayısıyla çok büyük bir tehlike atlattığını belirten siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, "Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduğu hassas durumu istismar etmeye çalışıyor. Bu doğrultuda telefonla ve sosyal medya üzerinden vatandaşlarla temasa geçerek 'Adınız darbe soruşturmasında geçiyor' diyerek çeşitli taleplerde bulunduklarına şahit olduk. Özellikle sosyal medyada yayılan bazı mesajların bu kişilerin bir girişimi olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Bu mesajların "Durum çok ciddi" diye başlayarak vatandaşlarda bir algı oluşturulduğuna dikkati çeken Başaran, "Mesaj, 'Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için, Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim. NOT: Paylaşmayın. Kopyalayıp durum bildirgesi olarak yapıştırın' diye devam ediyor. Bu mesajı kullanarak vatandaşta belli bir farkındalık oluşturuyorlar. Böylece, iletişim kurduklarında kurban bu konuda daha önce resmi bir girişim bulunduğuna inanmış oluyor. En azından bu konuda bir gelişme olduğunu bir yerlerden hatırlıyor. Bu hazırlık dolandırıcıların işini oldukça kolaylaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Asıl tehlike sosyal medyada gizli ile ilgili etiketler FETÖ Sosyal Medya Fethullahçı Terör Örgütü
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.